SERRES VERANDA’S

EN ORANGERIEËN

Een serre of wintertuin is een aanbouw op de begane grond aan een woning, soms vrijstaand, die grotendeels uit glas bestaat. Door de zonnewarmte kan de temperatuur snel stijgen, hierdoor kan met name in de winter een serre een aangenaam vertrek worden. Om de zon maximaal haar werk te laten doen wordt een serre vaak aan de zuid- en westzijde aan een woning gebouwd.

Een ander woord voor serre is wintertuin, omdat dit vertrek als winteropslag voor kuipplanten kan worden gebruikt. Een kleine uit- of aanbouw aan de woonkamer of keuken wordt ook wel serre genoemd. Een verwarmde kas wordt in Belgie serre genoemd. Een serre wordt in Belgie een veranda genoemd.

Een veranda is een aanbouw, meestal in open contact met de buitenlucht, met een afdak steunend op palen. De vloer is vaak van hout, op gelijke hoogt als de binnenvloer van de woning. Een met glas afgesloten veranda wordt in Nederland weer serre genoemd, terwijl in Belgie weer veranda als naam wordt gebruikt.

Een orangerie, stamt af van het Franse woord “sinaasappelboom” is een gebouw waar men ‘s winters de kuipplanten bewaart , die ‘s zomers buiten staan. In de rijke Franse tijd werden deze gebouwen gebouwd om te pronken met exclusieve en exotische bomen en planten die uit verre landen en kolonies werden overgebracht. Het klimaat in Europa was niet van dien aard dat deze planten hier konden groeien en overleven. Ze werden in kuipen geplant, zodat ze in de winterperiode naar binnen verplaatst konden worden. Deze orangerieën stammen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Tegenwoordig worden ze nagebouwd, de sfeer is authentiek. Vaak worden deze gebouwen gebouwd of hergebruikt bij horeca gelegenheden.