Hooibergen

Vroeger werd de hooiberg gebruikt als een opslagplaats voor graanschoven, stro of hooi. Door de eeuwen heen worden ze nog steeds op dezelfde wijze gebouwd. Er komen vernuftige verbindingen en nauwelijks spijkers aan te pas.

“ Wij bouwen in het gedachtengoed van Willem Ruhof “

Bij de bouw en restauratie van hooibergen werken we volgens de principes van de bekende hooibergbouwer en specialist; Willem Ruhof, zoals die zijn vastgelegd in het SKHN boek “Een Oost-Nederlandse hooiberg bouwen”.

Verschillende soorten hooibergen

Hooibergen zijn er in veel verschillende typen en worden in de diverse regio’s in Nederland ook anders genoemd. Zo zien we in de Betuwe en langs de IJssel de schuurberg; een steltenberg met aan alle kanten uitbouwen van schuren. In de Achterhoek en Graafschap kwam eind 19e eeuw de éénroeder opzetten met een tasvloertje. Dat vloertje rustte op zwerfkeien.

Hooibergen worden gekenmerkt door het aantal palen (roeden) en een eventuele aan- en onderbouw. Zo kennen we de éénroeder tot en met de zevenroeder. Het bewegen van het dak wordt mogelijk gemaakt door een bijzondere constructie. Het rust namelijk los op dragers (bergijzers) die in de roeden steken (Oost-Nederland), of hangt aan beugels (berghaken, West-Nederland) die aan de roeden hangen.

Recente projecten

Hooiberg als carport

Tegenwoordig bouwen we hooibergen om te dienen als bijvoorbeeld terrasoverkapping, buitenkeuken, tuinhuis, carport, (paarden)schuur, gastenverblijf of kantoorruimte. Met een hooiberg behoudt u de historie op uw erf in combinatie met een eigentijdse functie.

We beschikken over specialistische kennis van de streekgebonden bouwstijlen en hebben jarenlange ervaring met het bouwen van authentieke hooibergen. Met deze combinatie bouwen we voor u een hooiberg op maat en passend bij uw erf. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Meld je aan voor
onze nieuwsbrief!